Centrum Wolontariatu

W Centrum Wolontariatu stawiamy przede wszystkim na wartość wolontariuszy. Uważamy, że wolontariusz to przede wszystkim kręgosłup społeczeństwa obywatelskiego oparty na fundamencie nauki kościoła katolickiego. Siła napędowa naszej organizacji, esencja inicjatyw obywatelskich. Stawiamy go jako podstawę działalności naszej Caritas Archidiecezji Przemyskiej. Rozwijając kompetencje na konkretnych poziomach doświadczenia, chcemy pokazać różnorodność i wartość wolontariatu na każdym etapie życia – zarówno edukacji, w wejściu na rynek pracy oraz dorosłe życie.

Centrum Wolontariatu Caritas Archidiecezji Przemyskiej jest projektem mającym na terenie Przemyśla promować ideę wolontariatu oraz zjednoczyć wolontariuszy niezależnie od wieku, pochodzenia narodowego i doświadczenia. Pragniemy dążyć do tego, by każdy chętny miał możliwość dostrzeżenia swojego pozytywnego potencjału i motywacji do pełnego rozwoju w wybranych przez siebie dziedzinach poprzez liczne szkolenia i praktykę wolontariacką w wielu ośrodkach Caritas Archidiecezji Przemyskiej, zaprzyjaźnionych instytucjach, firmach oraz organizowanych przez nas wydarzeniach.

W Centrum Wolontariatu Caritas Archidiecezji Przemyskiej wolontariuszy dzielimy na 2 grupy:

• Szkolne Koła Caritas
  • Parafialne Zespoły Caritas

Szkolne Koło Caritas:

Parafialny Zespół Caritas:
Wkrótce...
Dla wszystkich:
Jeśli chcesz nawiązać z nami współpracę:
  • Chcesz założyć Szkolne Koło Caritas?
  • Chcesz zostać wolontariuszem?
  • Nie ma Parafialnego Zespoły Caritas w Twojej parafii?
  • Wspomóc finansowo lub materialnie?
Zadzwoń lub napisz! Na pewno odpowiemy!

Koordynator Centrum Wolontariatu
Tomasz Wiech