PERŁOWY JUBILEUSZ CARITAS

Dokładnie 29 czerwca b.r., minęła 30 rocznica reaktywacji działalności Caritas Archidiecezji Przemyskiej. Po wieloletniej przerwie w oficjalnym funkcjonowaniu tej agendy wywołanej decyzjami władz komunistycznych, wolą ówczesnego bpa Ignacego Tokarczuka, Caritas wróciła do realizacji swych statutowych celów i misji służenia potrzebującym. Przeżywany jubileusz stał się uzasadnioną okazją do wdzięczności Bogu i ludziom za miniony czas i zrodzone dobro, jak również przestrzenią do budowania planów na przyszłość.

Świętowanie perłowego jubileuszu było wyjątkowe, gdyż jego punktem kulminacyjnym stała się inauguracja działalności kolejnej placówki prowadzonej przez naszą diecezjalną Caritas. W dniu 30. 06. 2020 r. odbyło się uroczyste poświęcenie i oddanie do użytku Środowiskowego Domu Samopomocy w Starym Mieście, k. Leżajska. Uroczystość rozpoczęła się wystąpieniem Dyrektora Caritas – ks. prałata Artura Jańca i prezentacją bogatej działalności tej kościelnej agendy. Następnie miała miejsce uroczysta Msza święta, której przewodniczył Ks. Abp Adam Szal. Po podziękowaniach wyrażonych wobec osób zaangażowanych w powołanie do istnienia nowej placówki dokonano aktu poświecenia i otwarcia ŚDS.

Środowiskowy Dom Samopomocy znalazł swoje miejsce w odrestaurowanym dzięki lokalnym władzom, dawnym budynku szkoły w Starym Mieście i jest ośrodkiem dziennego pobytu dla osób z niepełnosprawnością. Podstawowym zadaniem domu jest podtrzymywanie i rozwijanie umiejętności uczestników niezbędnych do jak najbardziej samodzielnego życia. Dokonuje się do m.in. poprzez: trening funkcjonowania w życiu codziennym, trening umiejętności interpersonalnych i rozwiązywania problemów, naukę umiejętności spędzania czasu wolnego, trening umiejętności społecznych, poradnictwo psychologiczne, pomoc w załatwianiu spraw urzędowych, wsparcie w dostępie do koniecznych świadczeń zdrowotnych, terapię ruchową oraz opiekę. Dom zapewnia całodzienny pobyt, przynajmniej jeden posiłek dziennie, podstawowe świadczenia opiekuńcze, rekreacyjno-kulturalne oraz edukacyjne. Prowadzona jest także rehabilitacja społeczna. Adresatami domu są: osoby przewlekle psychicznie chore, osoby z niepełnosprawnością intelektualną, osoby wykazujące inne przewlekłe zaburzenia czynności psychicznych a także osoby ze spektrum autyzmu i sprzężeniami. Placówka przeznaczona jest dla 35 podopiecznych. Środowiskowy Dom Samopomocy w Starym Mieście jest czynny od poniedziałku do piątku, w godzinach od 7.00 do 15.00.

Wniosek o skierowanie do ŚDS składa się do ośrodka pomocy społecznej właściwego ze względu na miejsce zamieszkania osoby ubiegającej się, dołączając odpowiednie zaświadczenia lekarskie (od psychiatry lub neurologa, a także lekarza rodzinnego) diagnozujące sytuację pacjenta oraz orzeczenie o niepełnosprawności lub o ile osoba takie posiada.

Ks. Paweł Konieczny
Katarzyna Figiela-Molenda – kierownik ŚDS