POMOCNA DŁOŃ CARITAS

„Hojność nie polega na tym, by dawać dużo,

lecz na tym, by dawać w odpowiedniej chwili”

Dramatyczna sytuacja, w jakiej znalazło się w ostatnich tygodniach wielu mieszkańców Archidiecezji Przemyskiej, wywołana w skutek nawałnic i powodzi, jakie w tym czasie nawiedziły tereny południowo-wschodniej Polski, stała się przyczyną ich ogromnego cierpienia i zasiała w ich sercach głęboki lęk i obawy

o przyszłość. Doświadczenie bezradności i przygnębienia, a nawet swoistego rodzaju traumy, mocno wpisało się w życiorysy konkretnych ludzi oraz ich rodzin. Wycisnęło ono również mocne piętno w lokalnych środowiskach i naznaczyło krajobraz naszych miast i wiosek.

Olbrzymia skala zniszczeń, zarówno materialnych, najbardziej rzucających się w oczy, jak również tych ukrytych i często niewidocznych na pierwszy rzut oka, bo dotykających serca konkretnego człowieka, stała się także zaczynem wielkiego zrywu międzyludzkiej solidarności. Ból i bezradność, jakich doświadczyło wielu mieszkańców Podkarpacia, wzbudziły w innych ludziach pragnienie wzajemnej pomocy i wsparcia.

Nieoceniona, jak zawsze w takich sytuacjach, stała się pomoc ludzi o dobrym

i wrażliwym sercu. W ubiegłym tygodniu, dzięki ich zaangażowaniu oraz wsparciu wielu instytucji, Caritas przemyska przekazała dla 249 rodzin pomoc na kwotę 941 500 zł. Stąd też, w imieniu wszystkich dotkniętych skutkami nawałnic i powodzi, Caritas Archidiecezji Przemyskiej wyraża głęboką wdzięczność i uznanie za okazane zrozumienie i przekazaną pomoc finansową. Ofiarowany dar serca stał się źródłem nadziei dla poszkodowanych i umożliwił im sprawny powrót do codziennego funkcjonowania.

Wszystkim zaangażowanym w tę inicjatywę życzymy satysfakcji

z podejmowanych działań, wielu sukcesów w pracy zawodowej oraz Bożego błogosławieństwa w codziennym życiu.

Ks. Artur Janiec

Dyrektor Caritas Archidiecezji Przemyskiej