Mobilna Ambasada Laudato Si'

17 czerwca 2020 wraz z  Ambasadą Mobilną „Laudato Sì” odwiedzili nas Brat Cordian Szwarc OFM, Franciszkanin, Animator krajowy projektu Caritas „Laudato Sì” oraz Pani Dominika Chylewska Specjalista ds. Komunikacji Zewnętrznej Projektu.

Dzień rozpoczął się od wspólnego śniadania z ks. Arturem Jańcem – Dyrektorem Caritas Archidiecezji Przemyskiej i Panią Izabelą Kazimierz Animatorem Archidiecezji Przemyskiej Laudato Sì. Spotkanie było bardzo intersujące, a ks. Dyrektor dzieląc się doświadczeniami związanymi poprzednią edycją projektu podkreślił jak wiele może zmienić zaangażowanie kilku osób we wprowadzanie ekologicznych zasad. Dodał, że widział jak niewielka grupa entuzjastów potrafi pociągną za sobą całą miejscowość. Zaraz po śniadaniu nasi goście pojechali do Ostrowa k/Radymna, gdzie mieszkają wspaniali ludzie mocno zaangażowani w realizację ekologicznych celów jakie wyznaczył nam Papież Franciszek.

Wizyta rozpoczęła się od zwiedzania ogrodu, po którym oprowadzał ksiądz Proboszcz Robert Łuc oraz osoby uczestniczące w jego  tworzeniu. Rozmowy dotyczyły ogromnego zaangażowania mieszkańców w codzienne życie parafii. Dzięki nim zapuszczony i zachwaszczony zakątek zamienił się  w cudowny ogród i  miejsce do rodzinnego spędzania wolnego czasu. Dzięki projektowi Caritas Laudato Sì mieszkańcy nie tylko stworzyli piękne miejsce, ale też stali się ambasadorami Encykliki Laudato Sì.

Z pięknego ogrodu nasi goście wrócili do Przemyśla i odwiedzili warsztaty dla dzieci i młodzieży, które odbyły się w świetlicy środowiskowej Caritas w budynku przy ulicy Piotra Skargi 6.

Wspólnie z uczestnikami rozpoczęli warsztaty z gotowania według zasad „Zero Wate”. Kuchnia pełna była pomysłów kulinarnych i naszych uczestników, którzy okazali się wspaniałymi kucharzami. Odkryli nowe talenty i bardzo spodobało im się wspólne gotowanie. Nieoczekiwaną niespodziankę sprawił uczestnikom Brat Cordian. Podczas oczekiwania na potrawy, które piekły się w piecu zauroczył wszystkich magicznymi sztuczkami.

Dzień z Mobilną Ambasadą Laudato Sì szybką minął. Pozostały wspomnienia i nadzieję, że jesienią znów spotkamy się podczas kolejnych wydarzeń realizowanych w ramach w ramach projektu „Laudato Sì” Caritas Polska dofinansowanego ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska.