Pomocna Dłoń Caritas w Sanoku

Biało - czerwone kwiaty na rabatce przed Domem Pomocy Społecznej „Światło Nadziei” w Sanoku, prowadzonym przez Caritas naszej Archidiecezji, to jeden z wielu znaków szacunku i miłości do Ojczyzny zarówno jego mieszkańców, jak i personelu w nim posługującego. W połowie kwietnia, w związku z panującą epidemią, przemyska Caritas nawiązała współpracę z Wojskami Obrony Terytorialnej. Na pilotażową placówkę został wyznaczony Dom Pomocy Społecznej „Światło Nadziei” w Sanoku. Wybór ten był możliwy dzięki zaangażowaniu jego Dyrektora, Pana Piotra Kobiałki. Współpraca rozpoczęła się od przejęcia przez wojsko kontroli nad komunikacją w obrębie placówki oraz ruchem wewnątrz. Polega ona ponadto na kontrolnym pomiarze temperatury przez żołnierzy wśród pracowników placówki, a także na pomiarze temperatury i ilości oddechów wśród jej podopiecznych. Warto podkreślić, że personel bardzo sobie chwali współpracę z wojskiem, która trwa zarówno w dzień, jak i w nocy.

W bieżącym tygodniu współpraca poszła krok dalej. Wojsko zorganizowało transport towarów spożywczych od różnych darczyńców do Sanoka. Wyładowana po brzegi ciężarówka przywiozła artykuły spożywcze, które następnie – spakowane w paczki – zostały dostarczone przez wojsko do kilkudziesięciu osób samotnych, mieszkańców powiatu sanockiego. Osoby, które otrzymały paczki, są uczestnikami Domu Dziennego Pobytu „Pomocna Dłoń”, prowadzonym przez naszą Caritas w Sanoku. Zapoczątkowane akcje będą kontynuowane w oparciu o dalsze potrzeby, jakie zaistnieją wraz z rozwojem sytuacji epidemiologicznej. W związku z powodzeniem przedstawionych akcji, współpraca z wojskiem jest rozwijana w ramach działalności innych placówek Caritas naszej Archidiecezji, m. in. w Kąkolówce i w Przemyślu.

Ks. Artur Janiec

Dyrektor Caritas Archidiecezji Przemyskiej

Zobacz galerię zdjęć z tego wydarzenia