Ogólnopolska Pielgrzymka Osób Bezdomnych na Jasną Górę

W sobotę 10 listopada 2018 r., już po raz XIII odbyła się Ogólnopolska Pielgrzymka Osób Bezdomnych na Jasną Górę pod hasłem “Biedak zawołał, a Pan go usłyszał”. Pielgrzymka ta organizowana jest przez Caritas Polska i Caritas Archidiecezji Częstochowskiej. To jedyna taka okazja dla osób wykluczonych społecznie na spotkanie w częstochowskim sanktuarium i podzielenie się świadectwem swojego życia. W pielgrzymce wzięło udział około 700 osób z 18 diecezji. Wśród nich znalazła się grupa osób z naszej Archidiecezji pod opieką s. Gabrieli, felicjanki, opiekunki kuchni dla biednych i ks. Andrzeja Deca, wicedyrektora Caritas Archidiecezji Przemyskiej.

Spotkanie rozpoczęło się od wspólnego wykonania hymnu narodowego w przeddzień 100 rocznicy odzyskania niepodległości. Była to bardzo wzruszająca chwila, która pokazała piękny patriotyzm wśród wszystkich uczestników. Pielgrzymi wysłuchali konferencji ks. Mateusza Czubaka, kapelana Zakładu Karnego w Siedlcach. Znalazło się także świadectwo wyjścia z uzależnień i życiowego kryzysu przez Łukasza, uczestnika programu “Damy Radę” z Caritas Polska z Warszawie oraz koncert młodego rapera Maro En przeplatany historią przemiany jego życia. Całość zakończyła Msza święta w kaplicy Matki Bożej pod przewodnictwem bpa Andrzeja Przybylskiego (bpa pomocniczego Archidiecezji Częstochowskiej), który w piękny sposób ukazał, iż każdy człowiek jest w swoisty sposób bezdomny, biedny, i w tym wszystkim potrzeba nam zawołania do Boga i w Nim szukania pomocy. Umocnieni na Eucharystii i agapie, szczęśliwi wróciliśmy do Przemyśla.

Ks. Andrzej Dec

Zobacz galerię zdjęć