XXIX Światowy Dzień Chorego

11 lutego 2021 r. w Święto Matki Boskiej z Lourdes już po raz XXIX obchodzony był Dzień Chorego, ustanowiony z woli naszego świętego papieża Jana Pawła II. W tym roku główne uroczystości w Archidiecezji Przemyskiej związane z tym wydarzeniem miały miejsce w Centrum Medyczno – Charytatywnym w Krośnie obchodzącym dziesiątą rocznicę swojej działalności.

O godz. 10.30 ks. dyr. Andrzej Dec powitał wszystkich zebranych w hospicyjnej kaplicy i przedstawił krótką historię powstania krośnieńskiego Hospicjum. Wspomniał zasłużonych ludzi w tworzeniu i odbudowywaniu budynku na rzecz Hospicjum, m.in. p Zofię Szydłowską i p. Krzysztofa Smereckiego zasłużonych dla jego powstania. Podziękował ks. Grzegorzowi Bechcie, a szczególnie ks. Markowi Zarzycznemu, swoim poprzednikom. Wyraził wdzięczność posługującym w Hospicjum Siostrom ze Zgromadzenia Jezusa Miłosiernego, a szczególnie Siostrze Vianneyi, która od dziesięciu lat pełni funkcję lekarza oddziałowego. Następnie przewodniczył krótkiemu nabożeństwu, podczas którego odmówiono Koronkę do Miłosierdzia Bożego.

Punktualnie o godz. 11.00 rozpoczęła się Eucharystia pod przewodnictwem  ks. abpa Adam Szala. W koncelebrze byli: ks. archiprezbiter Jan Bielec, ks.  Andrzej Dec – obecny dyrektor, ks. Marek Zarzyczny – poprzedni dyrektor Centrum oraz ks. Marcin Hunia – Diecezjalny Duszpasterz Chorych. Gościnnie śpiew obstawiała Schola Siloe z solistkami  p. Mariolą Rybczak i p. Agnieszką Sochą. Warto wspomnieć, iż liturgiczną obstawę uświetnili: czytanie – p. Czesław Zaforemski, Ewangelię odczytał ks. Marek Zarzyczny modlitwę wiernych – Siostra Jonasza, zaś homilię wygłosił ks. abp Adam Szal.

Kaznodzieja poświęcił homilię kwestii cierpienia. Metropolita przypomniał, że Pan Jezus uzdrawiając chorych zaczynał od leczenia ich duszy. Człowiek nigdy nie zgłębi tajemnicy cierpienia, bez zagłębienia się w tajemnicę krzyża. Trzeba umieć wysłuchać chorego, by nie czuł się samotny w chorobie, a tym bardziej w umieraniu, co tak ostatnimi czasami często  się zdarza z powodu panującej pandemii koronawirusa. Ks. abp podziękował wszystkim medykom, a także kapelanom i siostrom zakonnym angażującym się w pomoc zarażonym tym wirusem. Człowiek cierpiący łączy swoje cierpienie z cierpieniem Pana Jezusa. To od chorego możemy uczyć się pokory, wdzięczności i pokornej wiary. Na koniec ks. abp zawierzył Panu Jezusowi wszystkich chorych, słabych i opiekujących się cierpiącymi.

Na zakończenie uroczystej Mszy św. ks. abp wspomniał o zasługach p. Romana Zimki podczas modernizacji szpitalnego budynku oraz posługę „Lazarusów” w Hospicjum. Poprosił także ks. Marcina Hunię, by przybliżył ideę dzieła modlitewnego jakim jest ŁAM, czyli Łańcuch Apostolskiej Miłości. Ta wspólnota jest Ruchem Katolickim, który na wzór bł. Matki Teresy z Kalkuty ma opasać apostolską miłością chorych, cierpiących i starszych z młodymi oraz kapłanami – duszpasterzami młodzieży.

Uroczystość zakończył ks. abp Adam Szal błogosławieństwem obecnych w hospicyjnej kaplicy, jak również zgromadzonych przed Radiem Fara i oglądających  Mszę św. na kanale Fara TV.

GALERIA