Gala Ubi Caritas 2020

Gala Ubi Caritas to wydarzenie ważne dla całego środowiska Caritas w Polsce: zarówno dla jej pracowników i wolontariuszy, jak i tych, którzy wspierają ją na różnych płaszczyznach – darczyńców, instytucji życia publicznego i dziennikarzy.

Galę Ubi Caritas 2020 zorganizowano już po raz dziewiętnasty. Jej gospodarzem był    w tym roku Eleos Kościoła prawosławnego, a uroczystość uświetnił występ Kwartetu Muzyki Cerkiewnej Katapetasma. „Jesteśmy tu, by dać wyraz wdzięczności tym, którzy ofiarują swoją pomoc innym i czynią to z naturalnej potrzeby serca. Chcemy docenić ich piękną postawę, choć jestem pewien, że nie czują głodu pochwał – powiedział, witając uczestników wydarzenia,        ks. Marcin Iżycki, dyrektor Caritas Polska.

Stało się już tradycją, że w trakcie gali osoby wyróżnione za działalność charytatywną odbierają symboliczne nagrody. Caritas Polska nagradza wyróżnionych statuetką Świętej Faustyny, Diakonia Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego uhonorowuje laureatów statuetką Miłosiernego Samarytanina, Diakonia Kościoła Ewangelicko-Reformowanego przyznaje Nagrodę im. ks. biskupa Jana Niewieczerzała, a Eleos Kościoła prawosławnego wręcza Nagrodę Dłoni Miłosierdzia.

Nagroda Ubi Caritas jest wręczana w trzech kategoriach: Darczyńca, Świadectwo               i Współpraca.  Z Archidiecezji Przemyskiej 26 września br. nagrodę odebrali:

• w kategorii Darczyńca Wyróżnienie otrzymała firma Ankop Anatol i Alfreda Wrona     z Łańcuta, która od lat systematycznie i hojnie wspiera realizowane przez przemyską Caritas projekty i działania na rzecz osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej i zagrożonych wykluczeniem społecznym.

• Nagroda Główna w kategorii Świadectwo: nagrodzona została siostra Hiacynta Popiel ze Zgromadzenia Sióstr Świętego Michała Archanioła, kierowniczka Domu Matki            i Dziecka w Przemyślu. W ciągu swojej dziesięcioletniej pracy w tej placówce siostra Hiacynta udzieliła schronienia i pomocy 107 matkom i 132 dzieciom. Uśmiechem             i otwartością przełamuje wszelkie bariery, a dzięki swojemu doświadczeniu                          i niewątpliwym charyzmatom jest dla poranionych przez życie podopiecznych oparciem, opiekunką, przewodniczką i wychowawcą.

• Nagroda Główna w kategorii Współpraca: nagrodzonym został Ryszard Jędruch, wójt gminy Tryńcza. To dzięki niemu podkarpacka gmina od lat wspiera inicjatywy prowadzone przez przemyską Caritas na rzecz osób potrzebujących, a szczególnie bezrobotnych, starszych oraz dzieci i młodzieży. Jednym z owoców współpracy jest powołane w 2018 r. Centrum Integracji Społecznej, gdzie codziennie wsparcie otrzymuje 40 osób dotkniętych bezrobociem i zagrożonych wykluczeniem społecznym, korzystających z pomocy instruktorów, psychologów i doradców zawodowych. Ponadto wójt Tryńczy zainicjował zorganizowanie w gminie opieki środowiskowej nad osobami starszymi – dzięki temu fachową pomocą objętych zostało 30 osób                         w podeszłym wieku. Dzięki życzliwości i wsparciu wójta przemyska Caritas realizowała ostatnio w szkole w Tryńczy „Akcję letnią” dla dzieci i młodzieży. W ciągu dwóch lat w zajęciach organizowanych w ramach akcji wzięło udział blisko 2,5 tys. uczniów. W trudnej sytuacji pandemii na uwagę zasługuje także zorganizowanie               w Tryńczy finału akcji Caritas „Tornister Pełen Uśmiechów”. Impreza wymagała bardzo odpowiedzialnego podejścia i fachowej realizacji procedur sanitarnych.

Gratulujemy nagodzonym i życzymy wielu łask Bożych na każdy dzień.

Ks. Artur Janiec

GALERIA ZDJĘĆ