Gala Ubi Caritas 2018

29 września już po raz 17 w Warszawie, w podziemiach katedry Warszawsko-Praskiej odbyła się uroczysta gala rozdania nagród Ubi Caritas. Gala Ubi Caritas to wydarzenie ważne dla całego środowiska Caritas w Polsce: zarówno dla jej pracowników i wolontariuszy, jak i tych, którzy wspierają ją na różnych płaszczyznach – darczyńców, instytucji życia publicznego i dziennikarzy. Jest to uroczystość wręczenia nagród przyznawanych za wrażliwość na potrzeby ubogich w Polsce i czynny udział w dziełach charytatywnych.

Poprzez tę nagrodę Caritas chce wyrazić wdzięczność tym wszystkim, którzy dają szczególny świadectwo miłosierdzia lub włączają się w działalność Caritas i pomagają w codziennej służbie na rzecz ubogich i potrzebujących. Nagroda jest wręczana w trzech kategoriach: Darczyńca, Świadectwo i Współpraca.

Wśród wyróżnionych znalazły się też osoby z naszej Archidiecezji.

I tak w kategorii Świadectwo wyróżnienie otrzymała p. Jolanta Majewska, kierownik Centrum Terapii i Rehabilitacji w Przemyślu, za wspaniały przykład miłości bliźniego. W kategorii Darczyńca wyróżnienie otrzymał p. Zygmunt Makarowski, kierownik firmy meblarskiej w Przemyślu, za wszelką pomoc okazywaną nie tylko naszej diecezjalnej Caritas. Zaś w kategorii Współpraca nagrodę i wyróżnienie otrzymał Wójt Gminy Leżajsk p. Krzysztof Sobejko, za szczególną pomoc i współpracę z Caritas w wdrażanie projektów (m.in. Spółdzielnia Socjalna, CIS).

Pośród wielu wyróżnień i nagród warto zauważyć jeszcze jedną. Przyznano specjalne Medale Caritas Polska „In Servire Caritate”, którą otrzymał m.in. Ks. Marek Dec, zastępca dyrektora Caritas Polska, pochodzący z naszej diecezji.

Gratulujemy wyróżnionym i życzymy dalszych sukcesów w pomaganiu bliźniemu!

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z tego wydarzenia!

Centrum Medyczno-Charytatywne im. św. Józefa w Radio FARA

Dyrektor nowopowstałego Centrum Medyczno-Charytatywnego Joanna Tomczyk była gościem audycji "Po prostu Miłość" w Radio FARA gdzie opowiadała o wkrótce otwieranej nowej placówce Caritas Archidiecezji Przemyskiej na Słowackiego 85.

Zapraszamy do audycji

PROWES w TVP Rzeszów

Caritas Archidiecezji Przemyskiej wraz Podkarpacką Akademią Przedsiębioczości Katarzyna Podraza od kilku lat prowadzi PODKARPACKI REGIONALNY OŚRODEK WSPARCIA EKONOMII SPOŁECZNEJ.

Zapraszamy do zapoznania się z działalnością PROWESu w materiale TVP.

Zobacz materiał TVP