Tornister Pełen Uśmiechów

16.08.2020 w podkarpackiej Tryńczy po raz kolejny odbył się finał akcji Caritas „Tornister Pełen Uśmiechów". W samej Tryńczy rozdano ponad dwieście plecaków a ponad trzysta laptopów trafi do świetlic środowiskowych, domów dziecka innych placówek prowadzonych przez Caritas. W przypadku powrotu do zdalnego nauczania będą nieocenionym wsparciem dla najbardziej potrzebujących uczniów.

"Nauczanie zdalne w czasie epidemii uzmysłowiło nam potrzeby dzieci z placówek Caritas. Postanowiliśmy w ramach akcji „Tornister Pełen Uśmiechów” zatroszczyć się o sprzęt komputerowy, kluczowy w wyrównywaniu szans edukacyjnych najmłodszych. Dziękujemy fundacji Pro Caritate za jej hojny dar, który pozwoli wyposażyć w laptopy placówki dla dzieci prowadzone przez Caritas. Jednocześnie poszukujemy kolejnych partnerów, którzy chcieliby wesprzeć tę szczytną inicjatywę. Inwestycja w edukację naszych dzieci jest inwestycją w przyszłość nas wszystkich."

Ks. Marcin Iżycki, dyrektor Caritas Polska

Akcja „Tornister Pełen Uśmiechów” prowadzona jest od 2009 roku. W tym czasie Caritas Polska oraz Caritas diecezjalne przekazały dzieciom w całej Polsce ponad 170 tysięcy wyprawek szkolnych. Potrzeby są jednak cały czas duże. Dlatego Caritas liczy również na Państwa zaangażowanie we wsparcie edukacji najmłodszych kierując się zasadą, ze inwestycja w dzieci to najlepsza inwestycja w naszą wspólną przyszłość.

Pieniądze na kolejne laptopy są ciągle zbierane. Aby wspomóc akcję wystarczy wysłać wiadomość o treści TORNISTER na numer 72052.

GALERIA ZDJĘĆ

Relacje:

Do szkoły z wyprawką Caritas

TVP 3 Rzeszów - Aktualności [12:09]

TVP 3 Rzeszów - Szkolna wyprawka CARITAS

TVP INFO - Teleexpress

O TPU

NA POMOC BEJRUTOWI

Miasto wygląda jak strefa działań wojennych, choć to nie wojna jest przyczyną spustoszeń. Ubiegłotygodniowy wybuch chemikaliów w miejscowym porcie spowodował gigantyczne zniszczenia, bez dachu nad głową zostało 300 tys. ludzi. Caritas Polska, we współpracy z Caritas Liban, niesie pomoc poszkodowanym.

– Bejrut jest zniszczony, są ofiary śmiertelne, wielu mieszkańców straciło domy, pracę, wszystko. Dostarczamy ludziom jedzenie, leki, środki opatrunkowe, zapewniamy pomoc psychologiczną. Sprzątamy drogi i domy ze szkła, które zalega dosłownie wszędzie – opowiada Rita Rhayem, dyrektor generalna Caritas Liban.

Potwierdzone dotychczas dane mówią o 159 ofiarach śmiertelnych i ponad 6 tys. osób rannych oraz ogromnych stratach materialnych, szacowanych na 10 do 15 mld dolarów.

– Domy w połowie miasta są uszkodzone, sparaliżowane zostało funkcjonowanie trzech szpitali, nie wspominając o katastrofalnych zniszczeniach samego portu, przez który dotychczas przechodziło nawet 60% importowanych przez Liban dóbr. Mimo ryzyka zawalenia się wielu domów, część mieszkających w nich rodzin nie chce opuszczać swoich mieszkań, obawiając się kradzieży – wylicza Marianna Chlebowska, koordynatorka projektów zagranicznych Caritas Polska. Organizacja od razu po wypadku włączyła się w akcję pomocową prowadzoną przez społeczność międzynarodową.

– Obecnie wciąż najbardziej potrzeba żywności, pomocy medycznej, schronienia, wsparcia psychologicznego. W dalszym ciągu są osoby, których los jest nieznany, a ich najbliżsi czekają na jakąkolwiek wiadomość. Za kilka tygodni rozpocznie się pomoc o charakterze infrastrukturalnym, wsparcie poszkodowanych rodzin w przeprowadzeniu remontów ich domów – wyjaśnia Marianna Chlebowska.

Caritas Liban wydała potrzebującym już ponad 20 tys. posiłków. Wolontariusze pomogli w sprzątaniu 240 domów, dwóch szkół i kościoła. W dwóch namiotach ustawionych w dzielnicy Al-Aszrafijja pracuje zespół specjalistów, czyli lekarzy, pielęgniarek i psychoterapeutów, którzy przyjmują osoby z drobnymi obrażeniami, potrzebujące pomocy – po to, by odciążyć przepełnione szpitale, do których kierowane są cięższe przypadki.

Caritas Polska przeznaczyła na pomoc mieszkańcom Bejrutu 100 tys. zł z własnych środków i rozpoczęła zbiórkę funduszy na ten cel. Od 5 sierpnia udało się już zebrać 550 tys. zł. Abp Stanisław Gądecki, przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski, zaapelował do wiernych, aby najbliższa niedziela, 16 sierpnia, stała się dniem solidarności z mieszkańcami Bejrutu. Nawołując do modlitwy w intencji ofiar tragedii i dziękując polskim strażakom oraz medykom pomagającym na miejscu katastrofy, poinformował, że pod kościołami i kaplicami w całej Polsce odbędą się w tym dniu zbiórki pieniędzy. INFORMACJA PRASOWA POMOC CARITAS POLSKA ZA GRANICĄ

Zebrane środki zostaną za pośrednictwem Caritas Polska przekazane na rzecz poszkodowanych w wyniku eksplozji w Bejrucie.

Ks. Marcin Iżycki, dyrektor Caritas Polska, w programie „Między Ziemią a Niebem” zapowiedział wydelegowanie do Bejrutu specjalnego wysłannika, który na miejscu oceni aktualne potrzeby. Poinformował także o działaniach podejmowanych w celu zaangażowania do pomocy mieszkańcom Bejrutu partnerów wspierających na dużą skalę akcje pomocowe Caritas Polska prowadzone w naszym kraju. O szczegółach dotyczących działań Caritas Polska w związku z wybuchem w Bejrucie będziemy informowali na bieżąco.

Jak możesz pomóc?

• Dokonując wpłaty na stronie caritas.pl/bejrut

• Wpłacając dowolną kwotę na konto nr 77 1160 2202 0000 0000 3436 4384 (tytuł wpłaty: BEJRUT)

• Wysyłając SMS o treści BEJRUT pod numer 72052 (koszt 2,46 zł)

POMOCNA DŁOŃ CARITAS

„Nigdy nie jesteśmy tak biedni, aby nie stać nas było
na udzielenie pomocy bliźniemu”
(Mikołaj Gogol)

Skutki nawałnic i powodzi, jakie w miesiącach czerwcu i lipcu nawiedziły tereny południowo-wschodniej Polski, wciąż są widoczne w życiu wielu osób. Wobec bardzo trudnej sytuacji, w jakiej znalazło się wielu mieszkańców naszej Archidiecezji, mając świadomość ich bólu i cierpienia, Caritas przemyska podjęła kolejną inicjatywę, by okazać solidarność z poszkodowanymi.

Dzięki zaangażowaniu wielu ludzi o dobrym i wrażliwym sercu, a także różnych instytucji, takich jak: Caritas Polska, Archidiecezja Katowicka oraz Polska Grupa Energetyczna – Caritas Archidiecezji Przemyskiej przekazała dla 367 rodzin pomoc na kwotę 1 324 700 zł.

Dlatego w imieniu wszystkich, którzy ucierpieli w skutek nawałnic, Caritas przemyska DZIĘKUJE za okazaną życzliwość, wsparcie oraz pomoc finansową. Ufamy, że ten piękny i budujący znak dobroci i życzliwości będzie stanowił kolejny krok na drodze powrotu do codziennego funkcjonowania poszkodowanych w wyniku powodzi.

Ks. Artur Janiec
Dyrektor Caritas Archidiecezji Przemyskiej