Piknik w Sanoku!

Wraz z Burmistrzem Miasta Sanoka serdecznie zapraszamy na Dzień Dziecka, który odbędzie się 4 czerwca na Sanockim Rynku!

Kazimierz Dolny oczami seniorów

z Klubu Seniora ” Młodzi Duchem”

W dniu 9 maja 2017r. seniorzy z Klubu Seniora „Młodzi Duchem” uczestniczyli w wycieczce krajoznawczej do Kazimierza Dolnego nad Wisłą. Celem wyjazdu było poznanie zabytków miasta z XI wieku oraz integracja 23 uczestników wycieczki.

Mimo iż, majowa  aura wymusiła konieczność założenia cieplejszych kurtek, to spacer uliczkami Kazimierza był bardzo przyjemny i pozwolił na poznanie historii i tradycji społeczności tego wyjątkowego miejsca. Dzięki szerokiej wiedzy przewodnika i  ciekawostkom nasza wiedza o przeszłości Kazimierza Dolnego została znacznie poszerzona. Największą atrakcją miasta jest renesansowy rynek i wspaniałe kamienice wzniesione w XVI i XVII w. W sercu rynku znajduje się malownicza studnia z czarnym, drewnianym zadaszeniem. Z tego miejsca bardzo dobrze widoczny jest zamek na wzgórzu. Zamek był jednym z obowiązkowych punków naszej wyprawy. Wzniósł go Kazimierz Wielki, by chronić miasto przed najazdami tatarskimi. Udało się nam także zobaczyć panoramę miasta i okolic z Góry Trzech Krzyży. Podziwialiśmy też liczne spichlerze, które pełnią dziś różne role, a niektóre znajdują się w rejestrze zabytków. Na trasie naszej wycieczki nie zabrakło miejsc sakralnych. Przewodnik opowiedział nam o ważnych dla Kazimierza punktach, w tym o  kościele farny św. Jana Chrzciciela i Bartłomieja zbudowanym w latach 1586–1589. Ta budowla z późnego renesansu posiada jedne z najstarszych organów  w Polsce, wspaniały ołtarz i chrzcielnicę. Spacerując urokliwymi uliczkami obserwowaliśmy prace rękodzielnicze lokalnych twórców. Szczególnie zachwyciły nas obrazy ukazujące najważniejsze zabytki tego miasta w różnych porach roku. Jedną z naszych atrakcji był rejs statkiem. W tym czasie, delektując się pieczonym kogutkiem i podziwiając widoki dzieliliśmy się swoimi spostrzeżeniami. Ostatnim punktem wycieczki był przejazd ciuchcią. W czasie wolnym seniorzy zakupili pamiątki dla rodziny i najbliższych.

Przynależność do Klubu Seniora „Młodzi Duchem” daje możliwość aktywnego spędzenia czasu w miłym towarzystwie. To także okazja do poznawania wyjątkowych miejsc, o czym można się przekonać oglądając naszą galerię zdjęć.

Zobacz galerię zdjęć

Wieczór Miłosierdzia

Zapraszamy na kolejny Wieczór Miłosierdzia, który tradycyjnie odbędzie się w naszym ośrodku w Zboiskach k/Sanoka.