Wigilia – radość i szczęście

przebywania z drugim człowiekiem

Caritas Archidiecezji Przemyskiej w dniu 23 grudnia br. przygotowała Wieczerzę wigilijną dla rodzin wielodzietnych, osób ubogich, samotnych i bezdomnych. Spotkanie wigilijne, w którym uczestniczyło ok. 700 osób, odbyło się w Hali Sportowej przy ul. Mickiewicza w Przemyślu.

Wigilijny wieczór rozpoczął się od Mszy św., sprawowanej pod przewodnictwem Metropolity przemyskiego, Ks. Arcybiskupa Adama Szala, który w homilii ukazał chrześcijański wizję Świąt Bożego Narodzenia oraz zachęcił wszystkich obecnych do otwarcia serca na przyjęcie Chrystusa. Ksiądz Arcybiskup podziękował również wszystkim, którzy w jakikolwiek sposób włączyli się w przygotowanie uroczystego spotkania.

Po uroczystej Mszy św. wszyscy zasiedli do świątecznego stołu, na którym czekały tradycyjne potrawy wigilijne: barszcz, kapusta z grochem, paluchy chlebowe i pierogi. Zarówno dla uczestników wieczerzy, jak i tych, którzy nie mogli uczestniczyć w spotkaniu, przygotowano 1500 świątecznych paczek. Upominki odebrało także kilkadziesiąt dzieci.

W spotkaniu wzięli udział m.in: Andrzej Matusiewicz - Poseł na Sejm RP, gen. dr Józef Hałyk – Komendant Główny Straży Ochrony Kolei w Warszawie, nadinsp. dr Krzysztof Pobuta – Komendant Wojewódzki Policji w Rzeszowie, mł. insp. Wojciech Kiełtyka – Komendant Policji Miejskiej w Przemyślu, Jan Geneja – Komendant Straży Miejskiej w Przemyślu, płk. Robert Rogoz – z-ca komendanta Bieszczadzkiego Oddziału Straży Granicznej w Przemyślu, Jan Pączek - starosta powiatu przemyskiego, Grzegorz Hayder - z-ca prezydenta Miasta Przemyśla, Janusz Hamryszczak - z-ca prezydenta Miasta Przemyśla, Lucyna Podhalicz - przewodnicząca Rady Miasta, Adam Pęzioł – Prezes Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Rzeszowie, Tomasz Czop - dyrektor Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Rzeszowie, Danuta Wiech - Naczelnik Wydziału Spraw Społecznych, Tomasz Baran - dyrektor MOPS-u, Elżbieta Herbut - z-ca Dyrektora MOPS-u, dr inż. Adam Sidor - Dyrektor Wojewódzkiej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Rzeszowie, Jolanta Sawicka – dyrektor KRUS w Rzeszowie, Piotr Pilch – dyrektor PCEN w Rzeszowie, Anna Ekiert – Prezes Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej, Marek Osiadacz – dyrektor POSiR, Krystyna Trznadel – kierownik Centrum Integracji Społecznej, Jolanta Majewska – kierownik Centrum Terapii i Rehabilitacji, Andrzej Pichur – Prezes firmy REM II, Michał Martowicz – Prezes firmy EUROTERM. Na uroczystość przybyli również kapłani i siostry zakonne, a wśród nich: ks. prał. Edward Sobolak - ekonom Archidiecezji przemyskiej,  ks. prał. Waldemar Janiga – dyrektor Wydziału Nauki Katolickiej, o. Tadeusz Pawłowicz – proboszcz parafii OO. Reformatów w Przemyślu, ks. Krzysztof Skałkowski - kapelan Służb Celnych, ks. dr Witold Burda - z-ca dyrektora Caritas, ks. Marek Zarzyczny wraz z siostrami ze Zgromadzenia Sióstr Jezusa Miłosiernego z Hospicjum Caritas w Krośnie, Siostry felicjanki oraz Siostry służebniczki na czele z siostrą prowincjalną Janina Wołoszyn.

Wigilijne spotkanie nie odbyłoby się bez ofiarnej pracy ludzi dobrej woli. W szczególny sposób chcemy podziękować Straży Miejskiej w Przemyślu, pracownikom POSIR-u, harcerzom, wolontariuszom i młodzieży ze Szkolnych Kół Caritas wraz z opiekunami oraz pracownikom Caritas. Oprawę muzyczną spotkania zapewnił zespół "Młody Duch i Przyjaciele" z Górna.

Podczas spotkania wigilijnego zostały wręczone nagrody za udział w konkursie „Razem oszczędzajmy wodę i energię” dla rodzin 3+ dofinansowane z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Rzeszowie.

Niech Bóg będzie uwielbiony w darze tego pięknego i wzruszającego spotkania, w czasie którego mogliśmy doświadczyć obecności miłosiernego Zbawiciela oraz dobroci i życzliwości tak wielu szlachetnych ludzi.

Zobacz galerię zdjeć z wydarzenia

Wigilia – radość i szczęście
przebywania z drugim człowiekiem
Caritas Archidiecezji Przemyskiej w dniu 23 grudnia br. przygotowała Wieczerzę wigilijną dla rodzin wielodzietnych, osób ubogich, samotnych i bezdomnych. Spotkanie wigilijne, w którym uczestniczyło ok. 700 osób, odbyło się w Hali Sportowej przy ul. Mickiewicza w Przemyślu.
w Przemyślu, Jan Pączek - starosta powiatu przemyskiego, Grzegorz Hayder - z-ca prezydenta Miasta Przemyśla, Janusz Hamryszczak - z-ca prezydenta Miasta Przemyśla, Lucyna Podhalicz - przewodnicząca Rady Miasta, Adam Pęzioł – Prezes Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Rzeszowie, Tomasz Czop - dyrektor Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Rzeszowie, Danuta Wiech - Naczelnik Wydziału Spraw Społecznych, Tomasz Baran - dyrektor MOPS-u, Elżbieta Herbut - z-ca Dyrektora MOPS-u, dr inż. Adam Sidor - Dyrektor Wojewódzkiej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Rzeszowie, Jolanta Sawicka – dyrektor KRUS
w Rzeszowie, Piotr Pilch – dyrektor PCEN w Rzeszowie, Anna Ekiert – Prezes Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej, Marek Osiadacz – dyrektor POSiR, Krystyna Trznadel – kierownik Centrum Integracji Społecznej, Jolanta Majewska – kierownik Centrum Terapii i Rehabilitacji, Andrzej Pichur – Prezes firmy REM II, Michał Martowicz – Prezes firmy EUROTERM. Na uroczystość przybyli również kapłani i siostry zakonne, a wśród nich: ks. prał. Edward Sobolak - ekonom Archidiecezji przemyskiej,  ks. prał. Waldemar Janiga – dyrektor Wydziału Nauki Katolickiej, o. Tadeusz Pawłowicz – proboszcz parafii OO. Reformatów w Przemyślu, ks. Krzysztof Skałkowski - kapelan Służb Celnych, ks. dr Witold Burda - z-ca dyrektora Caritas, ks. Marek Zarzyczny wraz z siostrami ze Zgromadzenia Sióstr Jezusa Miłosiernego z Hospicjum Caritas w Krośnie, Siostry felicjanki oraz Siostry służebniczki na czele z siostrą prowincjalną Janina Wołoszyn.