Pomóżmy Marii Wróbel

Pani Maria Wróbel na co dzień była członkinią Świeckiego Zakonu Karmelitów Bosych w Przemyślu. W całym Przemyślu znana była nie tylko z szerokiej działalności charytatywnej, ale także jako członkini Chóru Archikatedralnego Magnificat i zespołu Twoje Niebo.

Niestety w listopadzie 2016 roku wykryto u niej tętniaka prawej tętnicy środkowej mózgu. Po przejściu operacji jej stan wracał powoli do normy, lecz niestety w styczniu 2017 pojawił się stan zapalny wokół rany pooperacyjnej.  Doszło do wylewu. Jej stan znacząco się pogorszył. Obecnie przebywa na leczeniu w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. Św. Barbary w Sosnowcu, gdzie jest pacjentką oddziału rehabilitacji tego szpitalu.

Sam proces rehabilitacji, co wiemy już z wypowiedzi lekarzy i rehabilitantów będzie niestety bardzo długi i uciążliwy ze względu na wiek żony i rozległość wylewu.

Wsparcie jakiego doświadcza, jest dla niej i dla rodziny, olbrzymim bodźcem i otuchą w trudnych chwilach. Według prognoz lekarskich leczenie i rehabilitacja będzie procesem długotrwałym i niestety kosztownym. Nie pozostawiono rodzinie złudzeń, że upragnione efekty dojścia przez Marię do samodzielności nie są możliwe w przypadku korzystania jedynie z refundowanych przez NFZ placówek. Niezbędne są bardzo specjalistyczne turnusy rehabilitacyjne, oferowane przez prywatne zakłady. Koszt takiego miesięcznego leczenia i rehabilitacji to kwota około 23 tys. zł, a stan obecny Marysi wskazuje na konieczność odbycia co najmniej 3 takich cykli rehabilitacyjnych, których celem będzie przywrócenie sprawności w samodzielnym wykonywaniu podstawowych czynności dnia codziennego, jak chociażby zjedzenie podanego posiłku czy korzystanie z toalety.

To oznacza, że Pani Maria potrzebuje łącznie 69 tys. złotych. Prosimy o wsparcie finansowe, które będzie na pokrycie kosztów leczenia i rehabilitacji Marii Wróbel.

Strona pomagam.caritas.pl

BGŻ BNP Paribas