Centrum Integracji Społecznej w Przemyślu działa na podstawie ustawy z dnia 13 czerwca 2003 r. o zatrudnieniu socjalnym Dz. U. z 2011  nr 43 poz. 225. Centrum powołane zostało do realizacji zadań mających na celu reintegrację zawodową i społeczną osób zagrożonych i dotkniętych wykluczeniem społecznym. W oparciu o decyzję  Wojewody Podkarpackiego z dnia 23.11.2012 r. oraz Aktem powołania Dyrektora Caritas Archidiecezji Przemyskiej  z dnia 31.12.2012 r. Centrum rozpoczęło swoją działalność od dnia 01.01.2013 r. Siedziba Centrum mieści się w Przemyślu przy ul. Ks. Piotra Skargi 6.  Jest to pierwszy podmiot ekonomii społecznej na terenie powiatu przemyskiego. Opracowany program służy wdrażaniu aktywnych form resocjalizacji, edukacji i aktywizacji zawodowej osób zamierzających powrócić na rynek pracy i włączyć się aktywnie w  nurt   spraw istotnych dla najbliższego otoczenia i spraw społecznych. Centrum zajmuje się realizacją programów aktywizacji zawodowej i integracji społecznej osób zagrożonych wykluczeniem społecznym w tym:

• osób bezdomnych realizujących indywidualny program wychodzenia z bezdomności, w rozumieniu przepisów o pomocy społecznej,
  • osób długotrwale bezrobotnych, w rozumieniu przepisów o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy,
  • osób uzależnionych od alkoholu alkoholu, po zakończeniu programu psychoterapii w zakładzie lecznictwa odwykowego,
  • osób uzależnionych od narkotyków lub innych środków odurzających, po zakończeniu programu terapeutycznego w zakładzie opieki zdrowotnej,
  • osób zwalnianych z zakładów karnych, mających trudności w integracji ze środowiskiem, w rozumieniu przepisów o pomocy społecznej,
  • osób niepełnosprawnych, w rozumieniu przepisów o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych

W zajęciach prowadzonych w Centrum nie mogą brać osoby, które mają prawo do:

1)      zasiłku dla bezrobotnych

2)      zasiłku przedemerytalnego

3)      świadczenia przedemerytalnego

4)      renty strukturalnej

5)      renty z tytułu niezdolności do pracy

6)      emerytury

7)      nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego

Więcej informacji znajdą Państwo w menu po prawej stronie w zakładce "CIS".

Zapraszamy do zapoznania z cennikami naszych usług gastronomicznych i krawieckich.